Keşkek ve Sünnet Düğünü

0
182

Bu yıl yaz aylarının son günlerinde Ağustos 2015’te Balıkesir’in Edremit ilçesindeydim. Edremit, zeytin ve zeytin yağı açısından Balıkesir bölgesinin en eski yerleşimlerinden birisi. Denizi olduğu sanılsa da denizi olmayan ama denize çok yakın olan bir ilçe.

Edremit Akçay ve Altınoluk’a 20-25 dakika mesafede olan bir ilçe. Ben askerliği burada yaptığım için de kendime en yakın hissettiğim ve sevdiğim bir yer. Sokaklar arasında gezerken birden bir hazırlık olduğunu gördüm.

Keşkek Hazırlıkları
Keşkek Hazırlıkları

Keşkekler, kazanlar içerisinde kaynatılmak için sokağa kurulan ateşler üzerinde tutulurken bazıları da hazırlık için kazanlar içerisinde modern yöntemlerle dövülmek üzere bir nev’i mikserleri bekliyordu. Hazırlık aşamasına katılmış olan modernlik her ne kadar güzel olmasada,

Keşkek Kazanları
Keşkek Kazanları

Yani doğal olmasa da sokaktaki ablaların önlerine kurulmuş olan kazanlar ve düğün sahiplerinin gönüllü olarak keşkekler, et, hoşaf ve pilav dağıtmaları da bir ayrı detaydı.

Keşkek ve Hoşafları Dağıtan Gönüllüler
Keşkek ve Hoşafları Dağıtan Gönüllüler

Yemekler dağıtılırken, tanıyan tanımayan herkes masalarda karşılıklı otururken, yine tanıyan ve tanımayan insanlar sünnet düğünü yapılan yakışıklıya gerek para gerekse de altın takıyorlardı.

Sünnet Çocuğu
Sünnet Çocuğu

Sağlı sollu masalarda, herkes bulduğu boşluğa oturuyor ve gelen misafirler bulduğu ilk boş sandalyeye oturuyorlardı. Ege insanın sakinliği ve sıcaklığı da tabi işi daha keyifli hale getiriyordu.

Sofralar kurulmuş ve herkes davetliydi
Sofralar kurulmuş ve herkes davetliydi

Davetliler yemeklerini yerken, kapatılmış olan sokağa biraz sonra müzisyenler geldi. Klarnetçi, davulcu ve kemancıdan oluşan üç kişilik grup her masayı da ayrıca ziyaret etti. Gönülden kopan 5 TL – 10 TL’leri de kabul ederek 🙂

Müziksiz olmaz tabi
Müziksiz olmaz tabi

Yemekler yeniyor, yavaştan karınlar doyarken eh arta kalan ise, kirlenmiş tabaklardı.

Boşalan tabaklar
Boşalan tabaklar

Tabi boşalan tabaklar, hemen yıkanıyordu. Sokağa kurulan leğenlerde, dökme sularla zor koşullarda tabaklar yıkanıyor ve sonraki misafirlere hazır hale getiriliyordu.

Tabaklar yıkanıyor
Tabaklar yıkanıyor

Daha fazla fotoğraf görmek isterseniz, FlickR’daki galeriyi ziyaret edebilirsiniz:

https://www.flickr.com/gp/phardon/o8Hj38

Ek bilgiler:

Keşkek geleneği ile sünnet düğünü hazırlıkları. Edremit, Balıkesir.

Fotoğraflar: Temmuz 2015’te Edremit Balıkesir’de çekilmiştir.

Bu ve benzer fotoğrafları satın almak isterseniz www.phardon.com ‘uziyaret edebilirsiniz.

Peki keşkek nedir:

Batı Anadolu, Trakya, Doğu Anadolu, Karadeniz ve Orta Anadolu yemeği olan keşkek, genellikle düğün ve bayramlarda yapılan, Anadolu’da yörelere göre farklılıklar göstermekle birlikte temel olarak yarma buğday ve etten oluşan geleneksel bir yemektir.
Keşkek yemeği özellikle Merzifon , Sivas, Manisa, Çanakkale, Edirne, Keşan, Balıkesir, Kandıra, Sinop, Tokat, Muş, Samsun, Bafra,Ordu, Çankırı, Denizli, İzmir, Uşak, Aydın, Muğla, Afyon, Amasya, Çorum ,Yozgat, Silifke, Karabük, Ağrı ve Antalya gibi şehirlerde bilinir ve tüketilir. Ağrı’da Hellise adiyla da bilinir. Anadolu’ da keşkek daha çok düğün yemeği olarak bilinir. Merzifon Belediyesi Türk Patent Enstitüsü’ne yaptığı coğrafi tescil kaydı ile, 2015 yılında "coğrafi işaret belgesi" almıştır. Bu belge ile yemeğin adı Merzifon keşkeği olarak tescil edilmiştir. Yemeğin Ülke genelinde kaynak noktası belirlenmiştir.

Düğünden bir gün önce ıslatılan buğday, düğün günü sabahtan büyük kazanlar içinde kaynatılmaya başlanır. Kaynatılan buğdaylar ve etler büyük kazanlar içine alınıp tokmaklar yardımıyla kazanın içine vurarak malzemenin iyice erimesi sağlanır. Bu işleme keşkek dövmek denilir. Geleneksel olarak düğün aşçıları tarafından hep birlikte imece usulü ile yapılır. Yorucu bir iş olan keşkek dövme işlemi sonucu etler ve buğday eriyerek özdeşleşir.

Et, tahıllarla iç içe geçmiş, neredeyse tamamen yemeğin içinde erimiş durumdadır. Ne kadar uzun süre ve kuvvetle dövülürse o kadar iyi olduğu söylenir. Çok iyi dövülmüş keşkeğe "sakız gibi keşkek" benzetmesi yapılır. Lifleri iyi ayrılmış etin buğday özüyle birleştiği, bulamaç gibi değil ama kaşıkla tabaktan çekince uzayan bir keşkek, gerçekten de sakız gibi uzar. Günümüzde sırf keşkek dövmek için tasarlanmış keşkek mikserleriyle dövülüyor olsa da geleneksel yöntemlerle dövüleni her zaman daha makbul sayılır. Bu yüzden köylerde genellikle geleneksel olarak tokmaklarla dövülmeye devam etmektedir. Güveç, tencere veya büyük kazanlarda odun ateşinde pişirilir. Yine yöreye göre değişmekle birlikte kırmızı biber, salça, soğan ve yağdan oluşan bir sosla servis yapılır.Genellikle dana etiyle yapılır ama tavuk etiyle de yapılabilir. Yöresine göre keşkek, yanında haşlanmış tavuk, salçalı nohut yemeği, pirinç pilavı, bulgur pilavı ve ayran ile servis edilir. Genellikle kemikli dana etinden yapılan keşkeğin üzerine, kırmızı biber ve tereyağından hazırlanmış sos dökülür. Bazı yörelerde etsiz pişirilir ve üzerine tereyağı sosu dökülür. Sinop Ayancık ve çevresinde kurutulmuş kırık mısır ve barbunyadan yapılan farklı bir keşkek türü de pişirilir. Kastamonu, Çanakkale ve Bafra’da yaygındır.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments