Meteor Yağmurunda En İyi Fotoğraf Çekmek İçin Neler Yapmalısınız

2
256

Daha önceden bu hava olaylarına meraklı değildim ancak uzun pozlama, doğa fotoğrafı merakı ile meteor yağmuru fotoğrafı da ilgimi çekmeye başladı. Bu sene ilk defa çekmeyi planladığım meteor yağmuruna ben nasıl hazırlanacağım? Umarım benim hazırlıklarım sizin de işinize yarar.

Meteor Yağmuru Ne Zaman?

Bu sene meteor yağmurunu Türkiye’den seyredebileceğiz. Tahminen 12-13 Ağustos’ta meteor yağmuruna tanık olabileceğiz.

Meteor Yağmuru İçin En Doğru Yer Neresi?

Yer seçimi için, tüm gökyüzü pozlamalarında olduğu gibi ışığın az olduğu bir bölgeyi seçmeliyiz. Yani gökyüzünde ışık etkisinin en az olduğu yere gitmemiz gerekiyor.

Işık kirliliğini gösteren şu harita işimize yarayabilir:

https://www.lightpollutionmap.info/#zoom=8&lat=5010629&lon=3241510&layers=B0TFFFFFFF

Ben İstanbul için bakmıştım haritaya, isterseniz doğrudan bu linke gidip şehrinizi kendiniz de seçebilirsiniz:

https://www.lightpollutionmap.info

Ne kadar az kirlilik olursa, o kadar net görüntü alabileceğiz. Çünkü gökyüzü berrak olacak.

Peki meteor yağmuru nasıl oluşuyor? Ben de çok bilmiyorum, kabacak kuyruklu yıldız olan Swift Tuttle’ın arında bıraktığı kalıntılardan oluşuyor. Bu kalıntılar atmosferde iz bırakarak kül oluyor ve bu şekliyle de bizim yıldız kayması dediğimiz görüntüyü oluşturuyor. Bu olayın gözlendiği yer ise gözlenen takım yıldızından adını alıyor, bu takım yıldızların ismi Perseus.1992 yılından beri görülen bu yağmurun özel adı Perseid Meteor Yağmuru.

Tabi gökyüzünde de yönümüzü bu haritaya göre ayarlamalıyız:

Meteor Yağmuruna Nasıl Hazırlanmak Gerekli?

Ekipmanlarımız hazır olmalı, çekime hazır olarak beklememiz gerekiyor. Uzun pozlama için pilimiz, tripodumuz hazır olmalı. Sağlam bir tripod seçmemiz gerekli. Çünkü pozlamamız uzun sürecek.

Netliğimizi sonsuza ayarlayacağız. Bunu ayarlarken ISO’yu artırıp netliği kontrol edip tekrardan gerekli ISO’ya makinemizi kısabiliriz. Böylece vizörden ya da ekrandan doğru netliği sağlayabiliriz. Netlik noktrası için parlak bir yıldız, ay konumuz olabilir.

Kablolu veya kumandalı deklanşör kullanabiliriz. Telefon uygulamasına da izin veren makineler var. Ancak bunların denemesini, evdeyken bir kez olsun kontrol etmeliyiz. Yoksa gittiğimiz yerde uğraşma fırsatı olmayabilir. Hatta olmazsa, hatamızın kaynağını da bulamayabiliriz.

Sıkıştığınız noktada Youtube’a başvurabilirsiniz.

Hangi Ayarları Tercih Etmeliyiz?

f2.8 diyaframınız varsa ISO 2000 ile ilk denemeleri yapabiliriz. Süre olarak 20-30 saniye aralığı denenebilir. Eğer diyaframınız f4 ise ISO’yı biraz daha artırmalısınız. Ben öyle yapacağım. Eğer diyaframınız f1.4 ise ISO’yı biraz daha kısabilirsiniz. Bu da avantajınıza olacaktır.

Eğer yıldız izi istemiyorsanız (star trail) 600 kuralı diye bilinen bir uygulama var. Bu uygulama ile, yıldız izi şeklinde değil daha kısa izler şeklinde çekiyorsunuz yıldızları. Uygulaması şöyle. Örneğin 24mm bir lens kullanacağız, 600 / 24 = 25 sonucu bizim azami saniyemiz olacak pozlamamızda. 25 saniyeyi geçmeden çekmeliyiz. Bu tam kare makine ve lense göre bir hesap. Eğer crop/Aps-c lens ve makine kullanıyorsanız bölünen 600 yerine 400 olmalı. 400 / 24 = 16 saniye olmalı.

Pil ve Hafıza Kartına İhtiyacınız Olacak

Pil için yedekli gitmekte fayda var, eğer, yedek power-bank ile şarj olan bir makineniz varsa pilinizi şarj edip yanınıza alabilirsiniz. Hafıza kartı olarak da ihtiyacınızı planlayıp yola çıkmalısınız. Sonra dolu kart ile fotoğraf çekmek ızdırap olabilir.

Kompozisyon

Tüm ekipmanlar, yer hazır olduktan sonra yalnız bir meteor yağmuru yerine bir kompozisyona bağlı meteor yağmurunu pozlamak daha iyi olacaktır.  Meteor yağmuru arka planda, ön planda doğal yapılar, insan yapıları, çadır vb. ışık alan objeler ile fonda bir meteor yağmuru pozlayabilirsiniz.

Bunun için erken saatte gidip, mekanı seçmek daha doğru olacak. Ya da önceden bildiğiniz yerler varsa, meteor yağmurunda bu bölgeyi kendinize seçebilirsiniz.

Ve ne olursa olsun, istediğimiz çıkmazsa da meteor yağmuru ile keyif almaya çalışmalıyız. Belki seneye yakalarız 🙂 Ben bu yıl deneyeceğim. Sonra paylaşırım eğer iyi birşey çıkarsa.

Ön giriş yaptığım bu konuya, üzerinde denemeler yaptıkça daha detay bilgiler ekleyebileceğimi düşünüyorum. Siz de tecrübelerinizi eklerseniz, yorum kısmına bekliyorum. Fotoğraflarınızı instragramda #meteorphardon ile paylaşırsanız sayfamda daha sonra fotoğraflarınıza yer verebilirim.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

2 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
zeynep erdogan
zeynep erdogan
7 yıl önce

Çok faydalı bilgiler paylaşmışsınız, teşekkürler 🙂 Ancak 12 ağustostaki ay çıkışı 22:50 civarında olacak. Ay parlaklığı da yüksek. Yağmurun başlaması ayın çıkışından sonra beklendiği için ne kadar fotoğraf alınabilecek bilemiyorum.

Phardon Media
7 yıl önce
Reply to  zeynep erdogan

Teşekkürler. Ayın varlığı bu defa işi bozacak maalesef. Belki bir timelapse işe yarar. Timelapse ya da videodan yana tercihimi kullanabilirim.