İlk fotoğraf makinesini satın almak, zorlu bir başlangıçtır fotoğrafa. Belki de fotoğraf makinesini ve fotoğraf çekmeyi öğrenmekten daha bile zordur. Bilmediğiniz terimler havuzuna, can simidi olmaksızın ve yüzme bilmeden girmek gibidir. Bu yazıda, ilk defa fotoğraf makinesi alacaklara yardımcı olabileceğini düşündüğüm bilgiler paylaşıyorum. Ben okuyamam ama iyi dinlerim derseniz, podcast olarak hemen buradan dinleyebilirsiniz veya Itunes Podcast’e üye olabilirsiniz.
1. Gerçekten Daha Fazla Ekipmana İhtiyacınız Var Mı?
Herkes fotoğraf makinesi aldıktan bir süre sonra, yeni bir fotoğraf makinesi arayışına girer. Çünkü artık fotoğrafta harikalar yaratmasını sağlayacak ekipmanı eskidir. Yeni bir makine alarak, Ansel Adam olabilecektir.
Yeni bir fotoğraf makinesi alarak, daha iyi fotoğraflar çekebilme şansınız yok! Nokta.
Yeni makine yerine, flaş, objektif alabilir veya eğitimlere katılabilir hatta para bile harcamadan denemeler yaparak kabiliyetinizi geliştirebilirsiniz.
Fotoğraf ekipmanına vereceğiniz para, fotoğrafınıza yansımayacak. Yatırımı ekipman yerine kendinize ve yetenetğinizi geliştirmeye, araştırmaya ve denemeye ayırmanız (mantıklı!) akıllıca olandır.
2. Bütçeyi Doğru Planladınız Mı?
Çok güzel doğa fotoğrafları çekiyorsunuz, sosyal medyada beğeniler havada uçuyor ve gururunuz okşanıyor. Bir adım atmalı ve fotoğrafınızı ileriye taşımalısınız, ne yapacaksınız? Yeni bir gövde alacak, yatırım planını alt-üst edeceksiniz. Mevcut gövdeniz işinizi görebilirken, yeni bir gövde alarak doğa fotoğrafınızı ileriye belki biraz götürebilirsiniz.
Bunun yerine, yeni bir lens, tripod da alabilir kaliteyi yükseltebilirsiniz.
Yanlış tercihler yapmış olabilir misiniz? Spor fotoğrafları çekerken, kendinize bir yatırım yapıp video özelliği ön plana çıkan bir fotoğraf makinesi almış olabilirsiniz. Doğru ekipmana yatırım yapmak da, doğru bütçe planlaması başlığı altında değerlendirilmeli.
3. İlk Fotoğraf Makinesi Nasıl Alınıyor?
En yüksek megapikselli, en ucuza alınmaya çalışılır.
Kit lensli en ucuz fotoğraf makinesi bulunmaya çalışılır.
Karmaşık ve anlaması zor forumlar içinde kaybolunur.
3-4 tane fiyatı megapikseli yakın makine arasında kalınıp, sizi mutsuz edecek makine satın alınır.
4. İlk Fotoğraf Makinesi Kararı Nasıl Verilmeli?
Önce bütçenizi belirleyin.
Tüm alacağınız ekipmanları ve fiyatlarını belirleyin.
Sonra makineye kalan bütçeyi ortaya çıkarın.
Bütçenize uygun makineleri listeleyip, B&H ve Amazon’da yorumlarıyla okuyup karşılaştırın.
Güvendiğiniz bir bilene, sizin amatörlüğünüzü anlayacak birine danışın.
Son söz, mutsuz olmayın. İlk fotoğraf makinesini almak zordur. Sonrakiler kolay olacaktır, inanın. Zaten sonra kimseyi dinlemeyeceksiniz. Önemli olan, fotoğraf çekmeye hemen başlayabilmeniz. Hedefiniz bu olsun.
Hayırlı alışverişler.
Bu yazının, video versiyonu da var. Ben de yazı da var, podcast de var, video da var varoğluvar:
Sizin hatanız neydi?
Eos 250D aldım ama umarım hata değildir.
Güle güle kullanın, bir adım atmak önemli. Makine araç. Yetmediğini düşündüğünüzde ise artık birçok fotoğrafınız ve tecrübeleriniz olacak. Adım adım ilerleyin, bol fotoğraflar 🙂