Fujifilm X-T1 İnceleme Eldeki İlk İntiba 1.Bölüm (5 Bölüm)

1
124

Eldeki İlk İntiba

Makine büyüklük itibariyle aynalı DSLR makinelere göre daha küçük. Elime ilk aldığım zaman yıllar önce arkadaşıma ait filmli makinesi ‘Yashica’ geldi. Görünüm olarak 80-88 yılları arasında üretilmiş filmli makinelere benziyor. Tabi ki LCD ekranı ile hemen kendini ele veriyor ‘ben yeniyim’ diyor.

Fujifilm X-T1 İnceleme
Görünüş olarak retro/vintage

 ISO Performansı Yeterli mi?

16.3 megapiksel çözünürlüğe sahip olan makine 49 nokta AF ile netlik konusunda iddiali gibi. Iso performası açısında 200-6400 ISO aralığında çekim yapabildiğiniz makinede boost özelliği ile ISO’yu 100’e çekebilirken 51200’e de yükseltebiliyorsunuz.

Fujifilm X-T1 ile 800 Iso'da Çekildi
Fujifilm X-T1 ile 800 Iso’da Çekildi

Vizör olarak optik vizör haliyle yok, çünkü aynasız. EVF denilen elektronik bir vizöre sahip ve bu vizör OLED teknoljisi ile donatılmış üstelik 0.77 büyütme oranına sahip ki bu oran inanın gayet iddialı. Bu oran Sony A7 ve Canon 1DX’de mevcut.

Ağırlık olarak 440 gramlık ağırlığa pili ve sd kartı dahil. Bu ağılık ile aynalı bir makinenin neredeyse (Nikon D810 980 gram) yarısı kadar. Böylece makineyi taşıma sorun olmuyor.

Fujifilm X-T1 İnceleme Yazısı
Fujifilm X-T1 her zaman yanınızda olabilir.

Vizör üzerinde göz bozukluğu olan ve gözlükle fotoğraf çeken fotoğraf severler gözlüksüz de çekebilsin diye dioptri ayarı sunulmuş. Böylelikle +/- ayar yaparak gözünüze uygun hale getirebilirsiniz.

LCD Vizör Tilt Özelliğine Sahip

Makinenin arkasında 3 inch büyüklüğünde 1.040.000 nokta (gayet tatminkar bir ekran çözünürlüğü) dokunmatik olmayan ekran var. Bu ekran alt ve üste doğru hareket edebilen tilt özellikli bir ekran. Ne yazık ki yana doğru açılmadığı için kendinizi ekrandan göremeyiyorsunuz. Ancak genelde aynasız DSLR makinelerde bulunan LCD ekran bu şekilde yapılıyor günümüzde. Sanırım diğeri biraz daha amatör hissettiriyor ki üretilmek pek istenmiyor artık. Üst düzey aynalı DSLR’larda olmadığını da hatırlatmakta fayda var.

Tilt özelliğine sahip LCD ekran
Tilt özelliğine sahip LCD ekran

Peki Sensör Tatmin Edici mi?

Fujifilm X-T1’in sensörü APSC, yani DX diye adlandırılan full-frame olmayan bir sensör. Çarpan etkisi olarak 1.5 çarpana sahip. Yani makinenin önüne taktığınız lenslerin üzerinde yazan mm’i 1.5 ile çarparak gerçek kullanım odak uzaklığını hesaplayabilirsiniz. Örneğin 35mm bir objektif aldığınız zaman, 35 x 1.5 = 52mm civarında bir odak uzaklıklı lens kullanıyor olacaksınız. Bu negatif birşey değil sadece zihninizde canlanması için belirtiyorum, çünkü FF (full-frame) olmayan tüm makineler bu şekilde zaten. Tabi bu ISO performası açısından da bu şekilde. Örneğin full-frame bir makinede 2000 iso’da görülen kumlanma, her görüntüyü 1.5 katı ile çarpan APSC sensörlerde daha düşük ISO’larda başlıyor mesela 800-1000 ISO’larda görülmeye başlıyor, sebebi de bu çarpan etkisi.

Fujifilm X-T1 Jpeg Çıktısı
Fujifilm X-T1 jpeg çıktısı harika, müdahale edilmemiş bir fotoğraf.

Artık Sudan Tozdan Korkmayabiliriz

Makinenin gövdesi aluminyum-magnezyum karışımı dayanıklı bir gövde ve üzerinde ergonomik tutuşu sağlayan kaliteli plastik bir malzeme var. Makinenin kendisi su ve toza dayanlıklı olarak üretilmiş. Yağmur ve tozdan korkmanıza gerek yok ama lenslerin de öyle olması lazım. Lenslerinizi alırken bu özelliğe sahip lensleri almanızda fayda var. Örneğin test sırasında kullanığım 50-140mm f2.8 lensim suya ve toza dayanıklıydı. Böylece yağmurda hiç endişelenmeden çeki yapabildim.

Enstantene hızı 30sn-1/4000 aralığında çalışıyor. 1/8000 olsaydı harika olurdu, ama çok da sorun değil açıkçası.

Enstantene hızı aralığı son gücellemelerle 30sn – 1/32000’dir 1/4000’den sonra elektronik enstantene ile 1/32000’e kadar destek veriyor.

Sürekli çekimde CH modunda 8FPS hızında çekim yapıyor. Aynalı DSLR makinelerde DX modunda 7FPS çekiyor ki, Fujifilm X-T1’in hızı gayet iyi bu açıdan.

Flaş senkronizasyon hızı olara 1/180sn. Güncel aynalı DSLR’lar da custom setting yapmadan 1/250’de sekron edilebiliyor.

WiFi ile Fujifilm X-T1’i Yönetin

Evet gelelim mükemmel bir özelliğine, WiFi. Ne kadar güzelmilş bir makineyi WiFi kullanabilmek. Açıkçası aramazdım, bilmezdim ve de umursamazdım ama Fujifilm X-T1 ile aktif olarak deneyince pek hoşuma gitti, sömürdüm bu özelliği. Neler yapılabiliyor? Fotoğraf ve video modunu telefonunuzdan  (Android ve IOS) yönetebiliyorsunuz, telefonunuzdan fotoğraf makinesinin görüntüsünü LCD’de görür gibi görebiliyorunuz. Makinede bulunan fotoğrafları telefonunuzdan izleyebiliyorsunuz, fotoğrafları telefonunuza indirebiliyor ve hemen sosyal ağlarda isterseniz paylaşabilirsinz. Eve gitmeyi beklemeye gerek yok. Ve son WiFi harikası, fotoğraflarınıza GPS etiketi verebiliyorsunuz. Ek bir ekipmana gerek yok, ek harcamaya gerek yok. Daha ne olsun değil mi?

Fujifilm X-T1 WiFi Özelliği
Fujifilm X-T1 WiFi Özelliği

Fujifilm X-T1 video çekim özelliğine shaip pek tabi ki 1920×1080 çözünürlükte 60 Fps-24fps  çekim yapılabiliyor. Tabi ki 1280×720 modunda da aynı ayarlar mevcut. Yani slow-motion görüntüler çekebilirsiniz. 60fps hız gayet tatmin edici.

Video’da son güncellemelerle 1080’de 60/50/30/25/24 kare seçenekleri mevcut.

Bu video’da Fujifilm X-T1’e ait en kapsamlı incelemenin 1.Bölümü’nü bulabilirsiniz.

FirmWare Güncel Mi?

Önceliği bu konuya verdim çünkü; Fujifilm, Fujifilm X-T1 için 29 Haziran 2015’te yepyeni bir güncelleme yayınladı. Bu güncelleme ile AF-C modunda özellikle iyileştirmeler geldi.

Öncelikle makinemizi incelemeden hemen bu güncellemeyi yapalım. Kontrolü yaparak başlayalım. Makine kapalı konumdayken, MENU tuşu altında bulunan Back/Disp düğmesine basarken makineyi OFF konumundan ON konumuna alın. Firmware bilgisini bu ekranda görebilirsiniz.

Güncel değilse, güncellemeyi Fujifilm’in sitesinde formatladığınız SD kartınıza kaydedin. Pilinizi şarj edin ve pili dolu makinenize SD kartınızı takın. Makine OFF konumundayken Back/Disp tuşuna basarak makinenizi açın. Burada size güncellemeyi isteyip istemediğinizi soruyor olacak. Adımları tek tek okuyarak izleyin ve güncel firmware’i makinenize yükleyin. Yükleme sırasında pili ve SD kartı çıkarmayın. Tabi makineyi de kapatmayın.

Bu adımları rahatlıkla yapabilmeniz için hazırlamış olduğum videoyu aşağıda görebilirsiniz. Yorum ve sorularınızı da video altında ekleyebilirsiniz.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

1 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Dağhan Akdağ
9 yıl önce

Çok keyifli ve faydalı bir paylaşım olmuş. Teşekkürler.