Polonya Gdansk üzerinden Hamburg’a sonrasında da köprüler ile Danimarka’ya ulaştık. Yol güzergahımızı karayolu üzerinden belirledik. Ada şeklinde görülen Kopenhag’a karayolu ile ulaşmak mümkün. Storebaelt köprüsü üzerinde yaklaşık 34 Euro ödeyerek Kopenhag’a ulaştık.
Kuzey ülkelerinde, yiyecek ve konaklamanın pahalı olduğunu duymuştuk. Bunun ilkini köprü parası ile görmüş olduk.
Kopenhag’ta Konaklama Alternatifi Kamp
Kopenhag için 2 gece konaklamalı bir seyahat düşündük. Ancak şunu farkettim ki, 2 gün daha olsa iyi olacakmış. Konaklama için, hava durumuna bakmayı düşündük. Hava yaklaşık 22°C olduğu için, konaklama için kamp yapmayı düşündük. Kamp yeri olarak DCU-Copenhagen Camp “Absalon” ‘u seçtik. Çok temiz tuvaletleri, duşları ve mutfakları var. Çadır alanları da belli ve oldukça geniş. Kampa giriş yapmanız için Camping Key Europe üyesi olmanız şart. Değilseniz girişte bir yıllık üyeliği, 15 Euro karşılığında alabiliyorsunuz. İki kişi konaklama, çadır alanı için eğer çadırınız varsa 23 Euro civarında. Kamp alanından şehir merkezi yaklaşık 11 km mesafede.
Kopenhag Gezilecek Yerler Listesi
- Nyhavn burası şehir merkezinde cafe ve restoranların bulunduğu, nehir kenarında bir bölge. Yeme içme için ziyaret edilebilir.
- Tivoli Gardens bir eğlence merkezi ve bahçe. Oldukça geniş bir alana kurulu. Çocuklar ve yetişkinler için oyun alanları bulunuyor. Ücret vererek girilip, 2-3 saat zaman geçirebilirsiniz.
- Church of Our Saviour burası bir kilise. Özellikle kuleyi görmek için ziyaret edilebilir. Bunun dışında bir özelliği yok.
- Rosenborg Castle bu kale ve bahçesi harika. Bu bahçe arkasında, bizim gezemediğimiz botanik bahçesi var.
- Christiansborg Palace bu saray kraliyetin simgelerinden. Bu sarayın ücretsiz gezilebilen yerleri var. Ücret ödenerek gezilen bölümleri var. Para ödeyip bilet almanızı tavsiye ederim. Kilise, saray, mutfak ve at ahırı (tongurak) bölümlerini biletle gezebilirsiniz. Yaklaşık 3-3.5 saat zaman gerektiriyor.
- Copenhagen City Hall burası belediye binası. Hâlâ faal. Çalışanlar odalarında çalışıyorlar. Ücretsiz olarak gezebiliyorsunuz. Bahçesinde oturabilirsiniz. Burada nikah törenleri de yapılıyor. Gezerken törene rast gelebilirsiniz.
- Radhuspladsen diğer belediye binası da burası sanırım. Copenhagen City Hall ile yan yana binalar. Biz gezemedik, zaman kısıtından dolayı.
- Christianshavn region. We went there to take photos of marine.
Kopenhag’da Neler İlgimi Çekti
Kopenhag beni biraz hayal kırıklığına uğrattı. Özellikle mimari açıdan, çok farklı örnekler bulmayı bekliyordum. Genel orta Avrupa ülkelerinden farklı olarak, binaların cepheleri oldukça uzun. Yapılar iri kütleli.
Bisiklet yolları şehrin heryerinde var desem yanlış olmaz. Kimi yerlerde araç yollarının ortasında kalan şeritler beni şaşırttı. Trafikte pek alışkın olmadığımız bir durum. Eğer araba kullanırsanız buna dikkat edin. Danimarka’da otoyollar ücretsiz. Yazının başındaki ve sonundaki köprüler dışında ücretli yol yok.
Kopenhag’da Yeme İçme
Kafe açısından hem şehir merkezi çok fazla seçenek sunuyor. Sokak araları da çeşitli seçenekler sunuyor. Kahveler porsiyon olarak çok büyük değil. Tatlılar için bir garson kızın söylediği tanımı paylaşmak istiyorum, ‘klasik Danimarka tatlısı’. Bu şu demekti bence, çok tatlı değil, tuzlu tadı da var. Denediğim bazı tatlılar, değişik tadları içeriyordu.
Yemek konusu, yine bizi en zorlayan konu oldu. Bol bol hamburger yemek zorunda kaldık. Fiyatlar geneli itibariyle, Avrupa ortalamasının üstünde. Örnek vermek gerekirse, iki hamburger patates ve iki kolayı orta seviye bir restoranda 48 Euro hesap ödeyerek yedik. Evet mekan sevimliydi ancak fiyatlar genelde bu seviyede.
Gitmeden önce Tripadvisor üzerinden, gideceğiniz yerleri harita üzerinde belirlemenizde fayda var. Şehir büyük ve parçalara bölerek gezmek daha doğru olacaktır. Akşam saatleri, kent merkezi dışında oldukça sessiz.
Eğer Kopenhag ve Danimarka’nın diğer şehirlerini gezmek isterseniz, bu geziye İskandinav ülkelerinden birkaçını bu geziye eklemenizi tavsiye ederim.
Pahalı Kopenhag’dan uzaklaşırken, şehirden uzaklaşırken bir köprü daha karşımıza çıktı. Bu köprünün adı Øresundsbroen ve bu köprü için de yaklaşık 48 Euro civarı ödedik ve Kopenhag’dan ayrıldık.
İskandinavya gezisi için diğer yazılara da gözatın.
Celal Bey, yazınız için teşekkürler. Kopenhag en sevdiğim şehirlerden. Tasarım delisi bu ülke beni çok şaşırtmıştı.
Kuzey ülkeleri, kendine has tasarım anlayışını üretimlerinde öne çıkarıyorlar. Yapılarında daha fazla görmeyi hayal etmiştim. Belki biraz daha farklı yerlerini ziyaret etmek gerekiyor.
Haklısınız. Ya da biraz orada yaşamak.
Çok güzel bir yazı olmuş. Tebrikler. Ben de bir kez daha gitmek için sabırsızlanıyorum!
Merhaba, beğenmenize sevindim. Sizin yazınız da çok güzel, farklı detaylara değinmişsiniz. Kuzey ülkelerini bir de kışın mı gezsek 🙂