Dijital Negatif Çekmeyeceğim!

0
85

Uzun zaman dijital negatif (RAW) çekmenin yararını gördüm ama artık buna son veriyorum. Baştan şunu söylemeliyim, RAW hayat kurtarır. Buna inandığım için 2005 yılından bu yana, çektiğim fotoğrafların belki %70’ini RAW formatında (Nikon NEF, Canon CR2, Sony ARW) olarak çektim. Özellikle düzenleme aşamasında, hatalı alanları (koyu alanları açmak, fazla pozlanmış yerleri kurtarmak) düzeltmek için oldukça faydalı. Ama!

RAW’un dezavantajlarını da unutmamak lazım. Birincisi RAW fotoğraf çok yer kaplıyor. Bu hem hafıza kartı için hem de harici yedekleme diskleri için geçerli bir durum. Fazladan disk ve hafıza kartı yatırımı yapmanız gerekiyor. İkincisi büyük dosyayı işlemek de zaman alıyor, bu da bilgisayar yatırımı anlamına geliyor. Sony A7R M3 ile çektiğim bir RAW fotoğraf yaklaşık 80mb civarı yer tutuyor. Üçüncüsü, tüm çektiklerinizi JPEG’e dönüştürmeniz gerekiyor. Eğer çift kayıt seçeneği ile çekim yaparsanız (JPEG+RAW), JPEG’lerden beğendiğiniz fotoğrafları dönüştürmenize gerek yok. JPEG’leri doğrudan kullanabilirsiniz. Ama RAW’lardan ayıklama, JPEG’leri oluşturma, oluşturulanları seçmek; işte bunların hepsi bir süreç ve zaman demek.

Geçtiğimiz haftalarda bir çalışma yaptım arşivim üzerinde yaklaşık 100bin fotoğraf olduğunu gördüm. Önce RAW çekip, dokunmadığım fotoğrafları ayıkladım. İyi olanları işaretleyip, diğerlerini sildim. Sonra RAW+JPEG dosyalarımda ticari veya portfolyoma koymak isteyip istemediklerimi belirleyip beğendiğim RAW’ları işaretledim ve gerisini sildim. Son aşama beğendiğim RAW’ları düzenleyip JPEG olarak kaydediyorum. Tamamı bitmesede, sanırım 45bin civarında bir fotoğraf sayısına düşebilmeyi başardım. Bu benim ikinci temizliğimdi.

RAW hayat kurtarır mı? Evet kimi zaman kurtarır (netlik hatası vs yoksa) ancak kurtarılacak fotoğraf çekmemeyi öğrenmek gerekiyor. Artık bu sebeplerle RAW çekmeme gerek yok.

Sadece, ticari bir iş aldığım zaman kurtarma fotoğraflarında RAW çekebilirim. Bunun dışında artık RAW çekmeyi düşünmüyorum.

Fotoğraf: cottonbro adlı kişinin Pexels‘daki fotoğrafıdır.

İlk yayın tarihi: 13 Ekim 2020

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments