Fujifilm X-T1 İnceleme 3.Bölüm (5 Bölüm)

0
147

Netlik Noktası

Makinenin netlik yaptığı nokta yani daha doğrusu karenin yerini menü tuşları ile değiştirebiliyorsunuz. Bu zaten olan bir özelliktir hep ama ilginç olan, netlik karesinin boyutunu değiştirebilmek. Fujifilm X-T1 ilginç noktalarda ilginç deneyimler sunuyor. Bu değişiklik çok kullanılır mı bilemiyorum ama daha da küçültebilmek benim işime geldi çünkü hatalı netleme yapmamanız anlamına geliyor bu çok faydalı.

Eğer büyük objeler ve kontrastı bol objeler ile çalışıyorsanız büyük kareler ile de çalışabilirsiniz. Hata yapma olasılığı yok olacaktır bu durumda sistemin.

netlik-noktasi

Manuel Netlik Noktası Harikası

Zaten bu özelliğe ilk gördüğümde tutuldum 🙂 Manuel netlik yapıyorum derseniz birisine siz şöyle bir bakar ‘hı nasıl yani’ der gibi. Eskiden yapılan şimdi unutulan bu gelenek artık Fujifilm X-T1 kullanıcıları için ‘sağlaması’ ile gelmiş. İlkokul’dan beri süre gelen ‘sağlama’ hırsınız varsa sizinde bu özellik size göre. Nasıl mı, buyrun:

Makine M ve S modunda netlemede olabilir. Makinenin menüsünde bulunan (videoda uygulaması var, izleyin bence) manuel focus assist özelliğinde focus peak’i seçin. İşte olay başlıyor.

manuel-netlik

Objenizi alın lensinizin kapsamına ve netleme halkasını yavaş yavaş çevirin. Çevirdikçe focus peak özelliğine hangi rengi seçtiyseniz (ben kırmızı tercih ettim) lensin hangi alanı netlik kapsamından geçiyorsa yani objenin neresi net is o kısımlar kırmızı diyagonal çizgilerle boyanıyor. Böylece gözden kaynaklanan acaba ön kısmını mı netledim yoksa arka kısma mı kaydı netlik diye şüphe duymanıza gerek yok.

Bence siz de havanızı atın, ben manuel netlik yapıyorum diyin. Onlar focus peak’i duyana kadar namınız yürüsün.

Manuel focus assist içerisinde bir mod daha var yardımcı olarak, eski makinelerde netlik ortada koyu gri bir alanla gösterilirdi. İşte o şekilde çalışıyor. Bilginiz olsun, ama diğeri süper. Bu onun için üvey evlat durumunda şimdilik.

Işık Ölçüm Modları

Enstantene halkası altında üç mod ile ışık ölçümünü yapabiliyoruz. Yine aynalı DLSR’dan aşina olduğumuz özelliklerden. İki köşeli parantez ile ifade edilen matris ölçüm, nokta etrafında daire ile ifade edilen merkez ağırlıklı ve nokta ile ifade edilen spot ölçümü ifade ediyor.

isik-olcum-modlari

İhtiyacınıza göre modlar arasında değişiklik yapmak çok kolay. Yine menü içerisinde olmaması takdirlerimizi alıyor.

Pozlama Telafisi

Eğer aynalı DLSR bir makine kullanıyorsanız siz zaten buna aşinasınızdır ancak yeni başlayanlar veya bu makine ile başlayanlar bu halkayı gördüğünde bir şaşırma oluyor. İşte onlara sesleniyorum, bu sizin kurtarıcınız. İster enstantene ister diyafram öncelikli modda çekim yapın bu pozlama telafisi halkası ile durumu lehinize çevirebilirsiniz. Bu halka ile almayı istediğiniz sonucu görene kadar oynayabilirsiniz tabi bir sınır var 🙂 Ölçüm modlarının yaptığı ölçüme göre +3 veya -3 aralığında çekim yapabilirsiniz. Ara kademeleri de 1/3’lük olarak geçebiliyorsunuz bu sayede ince/hassas ayar yapabilirsiniz.

pozlama-telafisi

İstediğiniz görüntüye ulaşamıyorsanız, ölçüm modunuz hatalı olabilir. Bu ayarı da enstantene halkası altında bulunan alt halkadan çevirerek yapabiliyorsunuz.

Bracketing 

Her yeri HDR’cılar sarmış artık günümüzde. Ama çok coşmayın nolur. Resim gibi fotoğraf mı olur ya. Neyse siz bilirsiniz ben karışamam tabi ki.

Nerden girdik HDR’a diyenler, bracketing çoğunlukla bu amaçla kullanılıyor da ondan girdik konuya ordan.

Bracketing, bir kareyi artı ve eksi yönde pozlamak için yapılan bir uygulama ve Fujifilm X-T1 bunun için bir mod özelliğini solda ISO halkası altına koymuş. Yapmanız gereken halkayı BKT’ye çevirmek. Sonrasında ne yönde bir bracketing istediğinizi menüden ayarlamak. Çünkü sadece pozlama telafisi için bracketing yapmak zorunda değilsiniz. Mesela, beyaz ayarı mesela film modları gibi özellikler için bracketing yapabilirsiniz. Bir defa deklaşöre basıcaksınız ve üç fotoğraf gelicek. İşte bu üç farklı fotoğrafın neye göre geleceğini menü içerisinde ayarlayabiliyorsunuz.

Fuji’nin film modlarına göre bracketing’i deneyebilirsiniz.

bracketing

Beyaz Ayarı

Mavi, yeşil ve sarı fotoğrafların kölesi olduğumuz yıllar neyseki geride kaldı. Neydi o rengarenk fotoğraflar. Şimdi espiri yapıyor gibi olucak ama beyazlar artık daha beyaz. Zaten beyaz ayarı da bu demek değil mi.

Bilmeyen yoktur ama olabilir diyerek kısa bir bilgi vermekte fayda var. Beyaz ayarı, makinenizin sensörüne ortamdaki ışığın bilgisini vermeniz için üretilmiş bir ayar. Bu sayede fotoğraflarınız gözünüzün gördüğü gibi çıkabilir.

beyaz-ayari

Fujifilm X-T1 kafaya koymuş beyaz ayarına dokundurmayacak. Dış mekan ve iç mekanlarda neredeyse hiç oynama ihtiyacı duymadım. Kendi otomatik ölçümü gayet başarılı. Durduk yere sıcak renklere ya da soğuk renklere kaymıyor.

Hazır modların yanısıra kendiniz ayarlayabileceğiniz hazır modlar ve ayarlanabilir Kelvin ayarını Fufjifilm X-T1 bize sunuyor. Pek ihtiyaç duymadım.

Video Çekimi

Video çekimi modu da var pek tabi ki. Çekim modu olarak:

  • 1920 X 1080 60 FPS
  • 1920 X 1080 24 FPS
  • 1280 X 720 60 FPS
  • 1280 X 720 24 FPS

60fps hiç fena değil hani. Slow-motion çekim yapmak için ideal. Mikrofon girişi bulunuyor ancak mikrofon girişi 3.5’luk jack değil. Bu dezavantaj maalesef. Eğer universal giriş olsaydı, harika olacaktı çünkü mikrofon ses düzeyi ayarı da var ki video kaydı yapanlar için en lazım özelliklerden biri.

video-cekim-modlari

Fujifilm X-T1’in mikrofon ses düzeyi gibi birçok detayı düşünmüş olması esasında kimleri hedeflediğini de gösteriyor sanırım.

Yaptığım çekimlerde makinenin ISO becerisi video’da harika değil. Zaten ISO işi, video için çok başarılı değil birçok makinede de ancak Fujifilm’in de biraz daha işi ileri götürmesi video severleri mutlu etmesi için gerekicek.

Bu yazılanların tamamını bu videoda görebilirsiniz:

Sadece bu video değil, 1nci ve 2nci videolar da ilginizi çekecektir. Fujifilm X-T1 inceleme videoları toplam 5 tanedir. Tüm bölümleri izlemeyi unutmayın.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments