Ayvalık’ın Cunda Adası bir başka adı ile Alibey Adası’ndaki Taksiyarhis kilisesi için Vikipedi şöyle diyor:
[blockquote cite=”” ]Taksiyarhis Kilisesi Türkiye’nin Balıkesir ili’nin Ayvalık ilçesinde bulunan ve 1873 yılında inşa edilen bir kilise. İçerisinde bulunan çan II. Dünya Savaşı yıllarında yerinden çıkarılarak halka haber vermesi için kullanılmıştır. Daha sonraları bu çanın dünyanın en büyük çanı olduğu ortaya çıkmıştır. Bu çan, günümüzde Almanya’nın başkenti Berlin’de bulunan Bergama Müzesi’nde sergilenmektedir. [/blockquote]
Bu kiliseyi (Taksiyarhis Kilisesi) yıllar önce ziyaret ettiğim zaman şöyle fotoğraflamıştık, fotoğrafı babam çekmişti. O dönemde profesyonel bir çekim yapmamıştık. Fotoğraftan görüldüğü üzere, tüm kapı pencere açık olduğu ve yıllardır korunmadığı için yapı oldukça hasarlıydı.
Aradan sanırım 10 yılı aşkın bir süre geçti. Bu süre içerisinde acaba artık kilise (Taksiyarhis Kilisesi) yerinde midir diye gitmeden önce, araştırınca şunlara rastladım:
[blockquote cite=”” ]Vakıflar Balıkesir Bölge Müdürlüğü, restorasyonun yapılmasına kadar geçecek sürede yapıda oluşabilecek çökmeler sonucu yapının daha çok hasar görmemesi için, yapıyı ahşap malzeme ile askıya aldırmıştır. Ancak yıllar geçtikçe bu ahşap malzeme de çürümüş ve kilise korumasız kalmıştır. 02.05.2011 tarihli Vakıflar Meclisi kararı ile Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı’na tahsis edilen kilise binasının restorasyonu, Ark İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin uzman mimar ve restoratörleri tarafından yapılmıştır.[/blockquote]
Sevindirici olan tarafı, artık kilise (Taksiyarhis Kilisesi) ayakta ve güzel bir şekilde restore edilmiş olması. İçeriside bir koruma yaklaşımı olarak ‘yaşatarak koruma’ ilkesi düşünülerek içerisi artık aynı zamanda bir müzeye de dönüşmüş durumda. Yapı ile müzenin herhangi bir bağlantısı bulunmuyor.
Yapının şuan ki durumundan bir fotoğrafımı paylaşıyorum, özellikle bu açıyı seçtim çünkü yapının önceki fotoğrafı ile benzer açılarda olduğu için değişimi fark edip karşılaştırma şansınız olacaktır.
Müze hakkında detaylı bilgiler ararsanız, Rahmi Koç Müzesi’nin resmi sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.
Güncel ve ziyaretçilerin yorumları için Türkçe TripAdvisor‘a da buradan ulaşabilirsiniz.