Ekipmanlarım

2
266

Başlığı nasıl atacağım derken, önce “ekipmanlarım” iyi olur diye düşünürken, ben bisiklet ve gezi de yazıyorum diye düşününce “fotoğraf ekipmanlarım” daha doğru durabilir dedim. Ama fotoğraf ve video o kadar iç içe girdi ki hem benim için hem de küresel anlamda fotoğrafçılar için “fotoğraf video ekipmanlarım” daha iyi olabilir derken, geri döndüm ve EKİPMANLARIM diye başlayım dedim.

Youtube kanalı üzerinden olsun, eş dost ve sevenler olsun en çok gelen sorular “hangisi daha iyi” ya da “sence ne alayım” bu soruların cevabı zor. Blog, vlog, inceleme, video derken zaten tüm bu karşılıksız emekler bu soruların “kendimce cevabı” için. Ama okumak, izlemek, arayıp-bulmak pek sevilmediği için tekrar tekrar bu sorular gündeme geliyor.

Ben de, şöyle bir sayfa yapayım bir köşeye iğnelerim, arada güncellerim hem de kısa kısa sonra bu ekipmanlara linkler vererek genişletirim.

Nikon D700’üm sattığımda tam bu kondisyondaydı

Fotoğraf Makineleri

En çok kullandığım full-frame canavar: Sony A7r MIII

Sokak yürüyüşleri, ani evden çıkışlar, vlog çekimi gibi anlarda yardıma koşan şahane ufaklık: Sony RX100 MIV

Dönen ekranı, ufaklığı, RAW çekmesi ile gönlümü çelen çok güzel fotoğraflar çektiğim şimdilerde eşimin kullandığı: Canon G12

Telefonumu da zaman zaman fotoğraf makinesi olarak kullanıyorum: Samsung Note 8

Hediye gelen, zaman zaman kullandığım şip-şak çek: Polaroid 780

Dijitalin adı, manuelin tadı kategorisinde filmli analog makine: Canon AE1 Program

Amcamdan hediye gelen, orta format üstten bakaçlı analog filmli: Lubitel

Diğer amcamdan hediye gelen, pili sebebiyle henüz çalıştıramadığım ilk dijitallerden: Leica Digilux 1

Artık olmayan fotoğraf makinelerim: Zenith 122 (çalındı), Olympus şipşak dijital, Kodak APS film (efsane bir makineydi), Nikon D50, Nikon D300, Nikon D7200, Nikon F100 (çalındı, Şafak’ın makinesi), Nikon D700 (yerin hep başka olacak D700), Nikon D810, Sony A7r MII (ilk aynasız dslrım, heyecanlarım, tutkularım senin de yerin bambaşka).

Canon AE-1 Program ile aldığım lens, Sony aynasızda da favorilerimden.

Lensler

Günlük yürüyüşler için tak-gez diyebileceğim zoom lensim: Sony Zeiss 24-70 f4

Uzakları çekmek için kullandığım tele zoom lensim: Sony 70-200 f4

Doğa manzara ve mimari çekimler için kullandığım geniş açı zoom lensim: Tamron 17-28 f2.8

Portre için kullandığım lensim: Sony 85mm f1.8

Sokak fotoğrafı, portre ve videolarda kullandığım güzidem: Samyang 45mm f1.8

Nikon makinelerimde kullandığım, sevemediğim bir türlü memnun kalamadığım hayal kırıklığım: Nikkor 50mm f1.4

Nikon bayonetli çok sevdiğim: Sigma 10-20 f4.5-5.6

Nikon’da kullandığım Nikon bayonetli efsane lensim: Sigma 105mm f2.8 Macro

Nikon’da kullandığım vazgeçilmezim: Nikkor 17-38 f.28

Nikon’da kullandığım mis gibi çekimler yapan: Nikkor 80-200 f.28

Nikon’da kullandığım, nerden aldım Allah’ım dedirten karışık duygular yaşadan Nikkor 10.5mm f2.8 Fisheye

Sevdim ama tam verim alamadım, şimdi yok.

Ses Kayıt

Görünüşü ile mest eden, karmaşası ile dert ettiren kayıt cihazım Tascam DR100 MII (KenReockWell incelemesi)

Ufak tefek canavarım Zoom H1

Arada sırada kullandığım, eskilerden bugüne taş gibi kalan emektar Olympus (modelini hatırlayamadım sonra eklerim)

İnternetten bir foto

Mikrofon

Mikrofon işini çözmem uzun sürdüm, ekonomik olmaya çalıştım çabaladım yoruldum vazgeçtim ve markalı ürünlere döndüm. Ama değişik markalarla da neler çıkabileceğini şu videomda özetledim.

Yaka mikrofonu olarak kullandığım: RodeSmartLav+

Yaka mikrofonu olarak kullandığım mobil telefonlara ve stereo girişlere uyumlu birçok mikrofon var. İleride ekleyebilirim. Bunlar adsız sansız ürünler.

Kablosuz ses aktarıcı ile kayıt yapılan cihaza (kamera-fotoğraf makinesi olabilir) ses ileten receiver-transmiltter cihazı: Azden WM-WR Pro (inceleme videom)

Kamera üstü doğrusal sesi algılayan shotgun mikrofon: Sidande

Kamera üstü shotgun mikrofon, bana “oh be dünya varmış” dedirten ürün: Rode VideoMic Pro+

Cokin gitti kare sistem filtre bitti benim için.

Filtre

Olmazsa olmaz ama parayı da söküp alan aksesuarlar. Kıyamadım bir türlü BW almaya ama genelde fiyat/performansı iyi olan filtreleri almaya çalıştım. Ucuzu -ki kötüsü oluyor genelde- insanın başına dert olur. Parlar, yansır, lens kalitesini bozar ve hatta bozulur ki lensiniz bozuldu sanarsınız. Onun için berbatına bulaşmamak lazım.

Her lensimde bir tane UV takılı olur, duruma göre iç mekan video çekimlerinde çıkarıyorum. Markalarını zamanla buraya eklerim.

Polarize, olmazsa olmazım. Güneşin olduğu günlerde renkleri dolu dolu yapan, yansımaları kırmaya yarayan dairesel polarize filtreleri çok seviyorum. Markalarını zamanla buraya eklerim. Nedir derseniz, zamanında çektiğim bir videomu izleyebilirsiniz.

ND, uzun pozlama için gerekli ortamı sağlayan bu güneş gözlüğü mantığındaki camlar oldukça faydalı. Pahalı olması sebebiyle, en iyisini alıp step-down ile küçük lenslere takabilirsiniz. Bu yöntemi Zeynep’ten duymuştum, çok faydasını gördüm. Nedir derseniz, ND hakkında zamanında çektiğim bir videomu izleyebilirsiniz.

İnternetten bir foto.

Tripod

Fetişizme götürür insanı, çok güzel ürünler. Bazı konularda takıntım var, kesinlikle. Fotoğrafta da tripod, bir mağazaya girdiğimde incelediğim ürünlerden. Makine güvenliği için, sırt ve bel sağlığı için iyi tripod hayat kurtarır. Benim hafif tripodlarım olmadı, Emrah’a bağlamayacağım ama karbon tripodlara bütçe ayıramadım henüz.

Şimdilerde olmayan, çok estetik bir tripodumuz vardı. Babamın fotoğrafla ilgilendiği dönemlerde aldığı, yıllarca yanımızdan ayrılmayan bu kıpkırmızı nikel kaplamalı ve ultra küçük tripodun yerini hiçbiri tutamayacak. Bir gün fotoğrafını bulursam mutlaka ekleyeceğim.

İlk resmi tripodum, kafası ile ayağı birleşik Manfrotto 718 SH. Hala durur ve kullanıyorum. Artık kelepçeleri çatlasa da, plateini hırsız çalsa da hepsini yerine tek tek koydum ve kullanıyorum. 2005 yılında aldım sanırım. Epey dayanıklıymış.

Esaslı üç kollu, medarı iftarım benim. Ayağı Manfrotto XPPro 190 ve üç kollu kafası Manfrotto 804RC2. Tartışmasız mükemmel bir tripod.

Video için aldığım tripodumun ayağı Manfrotto 190 (XPPro’dan farklı yüksekliği ve klipsleri) ve akışkan denilen fluid video kafası Manfrotto MVH500AH. Bu tripod ikilisini de çok sevdim. Kafa bambaşka, oldukça kullanışlı.

Tripod diye açtım başlığı ancak bir monopod ekliyorum buraya. Taşıması pratik, hafif ve sağlam bir tek ayak Manfrotto 390. Üzerinde kafa olmadığı için takması çıkarması zor, basit bir kafa alınabilir, ben öyle yaptım. Fazla kullanamadım, gündemime alıyorum.

Çakma gorillapod. Ahtapot gibi ayakları olup her yere yapıştığı iddia edilen hafif ama hareketli tirpodlardan. Epey kullandım, artık bebek kamerası taşıyor.

Masa üstü, dslr taşıyabilen mini tripodlardan da muhtelif sayıda var. Sony RX100 MIV ve Canon G12 ile fotoğraf video çekerken kullanıyorum.

Seyahat için uygun, ucuz, ufak ve güzel bir tripodum olsun istedim işte kendisi: Selens. İnternette aramayın bulamazsınız kendisi AliExpress harikası.

Ahtapot görünümlü tripodlar daima ilgimi çekti, ben de artık dayanamadım ve vlog gibi çekimlerde DSLR taşıyabilecek bir Joby Gorillapod 5K aldım. Çok iyi yapmışım, bu kadar durmam hataymış. Oh be dedirtti.

Makinesi gitti flaşı kaldı

Flaş

Nikon’dan emanet kalan iki adet Nikon SB-800‘üm var. Hala Calumet triger ile kullanıyorum.

Sony’ye geçince, native bir flaşım olsun dedim ama baktım çok pahalı hemen yüzümü Godo(x)’ya döndüm. Ufacık tefecik bir tane aldım, madem aynasıza geçtik abartmayalım kabilinden: Godox TT350S.

Bir de stüdyo flaşları var tabi.2006 yılından bu yana benimle olan iki Hensel ve iki Courtenay paraflaşlar hala işimi görüyor. Belki de artık yaşlandılar ama gittiği kadar duracaklar.

Işıkölçer, faydalı birşey. Öğrendikçe anladım.

Aksesuarlar

Bu başlık “others” diyip “diğer” kategorisinden herşeyi tıkıştırabileceğim bir başlık olabilir. Ama yine de hijyen davranmaya çalışacağım.

En sevdiğim fotoğraf ekipmanım sanırım, benim güzel ışık ölçerim: Sekonic L-358.

Makro çekmeye yarayan elektronik AF özellikli: Fotga Macro Extension Tube.

Reflektör, difüzör, yeşil-mavi ve ışık emiciler. Dairesel ve eliptik muhtelif miktarda ve ebatta.

Video çekimleri için 60cm manuel: Slide

Video çekimleri için 55cm manuel: Steadycam

Timelapse ve video için uzaktan kumanda: YouPro VT-2

Tepe flaşlarını kablosuz tetikleyici: Calumet

Muhtelif SD kartlar: 2x64gb Lexar UHS-II, 2x16gb Lexar UHS, 1x32gb Toshiba

Sanırım bir sürü unuttum ama bir başlangıç yaptım. Bu yazı bitmez, öyle diyim. Devam edeceğim. Günceller, günceller sunarım temcit pilavı gibi. Sis siteye abone olun yine de 🙂

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

2 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Levent
1 yıl önce

Celal Bey merhaba, emekli olmama az kaldığı için araştırma yapıyorum. Bilgi alabileceğim oldukça detaylı çalışmalarınız var. Bir amatör için önereceğiniz başlangıç seviyesi makine nedir? Teşekkür ederim.