Boyut ve Görünüm :
Ağır, hantal ve büyüklüğü ile dikkat çeken DSLR makinelere karşın Fujifilm X100F ufak, taşınabilir ve ihtiyatlı tasarımı ile öne çıkıyor. Avuç içi kadar ufaklığı ile cebe sığıyor, boyna asınca yormuyor.
Diğer Fujifilm fotoğraf makinelerinin görünümü gibi Fujifilm X100F de eski biçimli görünüme sahip. Eski tip filmli fotoğraf makineleri görününce insanlar içindeki teknolojiyi bilmeden eski makine görünümüne aldanıp sizinle ilgilenmiyorlar. Kalabalığın içine karışıp “Gazeteci misin? Çekme kardeşim!” ya da “Bu fotoğraf nerede çıkacak?” gibi sorulara da muhatap olunmuyor.
Büyük algılayıcı :
“Karamürsel sepeti deyipte ufak tefek görme” deyimimizi anımsatan Fujifilm X100F küçük gövdesine 24 megapiksel APS-C (23.5mm x 15.6 mm) boyutunda CMOS algılayıcı barındırıyor.
Fujifilm’in amiral gemileri X-Pro2 ve X-T2 modellerinde kullanılan aynı X-Trans III algılayıcısı ve X-Processor Pro görüntü işlemcisi bu ufak gövdede yer alıyor. Alçak geçiş filtresiz (anti-aliasing) algılayıcısı ile fazla detay ve derinlik görüntüsü elde ediliyor.
35 milimetreye denk mercek :
Sokak fotoğrafçıları insan gözünün bakış açısını andırması ve çekerken konuya olan yakınlığı nedeni ile 35 milimetre mercekleri tercih ederler.
35 milimetreye denk 23 mm f/2 Sabit mercekli Fujifilm X100F ise konuya ve kompozisyona odaklanmanızı sağlıyor. Ayrıca makineye de sabitlenmiş olmasından kaynaklı olarak lensin görünen kısmı oldukça kısa duruyor ve cebe sığabiliyor. Algılayıcı lcd ekrana yaklaştırılıp lensin görünmeyen kısmı ise gövdenin içine saklamış durumda.
Sadece jpeg ayarında iken 50 ve 70 milimetre açıları kullanmaya imkan veren sayısal çeviricisi de sabit lensli makineye esneklik kazandırıyor.
Hızlı Odaklama :
0,08 saniyelik otomatik odaklama hızı ile sokaktaki hızlı ve hareketli nesneleri hızlıca odaklayarak anı kaçırmamak önemli bir getiri.
91 adet Otomatik odaklama noktaların 325 e yükseltilebiliyor. Bu sayede karenin tümü için netlik yapabilmek mümkün.
DSLR makinelerin en profesyonel modellerinde bile bu rakam 61 olup merkezden dışa doğru karenin tümüne hakimiyet veremeyecek konumdalar.
Kullanım kolaylığı :
91 tane otomatik odaklama noktası olunca onu yönlendirecek bir kumanda kolu da hayatı kolaylaştırıyor. Çıkıntılı odak kolu bakaçtan bakarken parmakla hissedilerek hızlı ve kolayca odak noktasını değiştirmeye imkan veriyor.
Diyafram mercek üzerindeki bir halkadan ayarlanırken perde ve film hızı makinenin üzerindeki tekerlekten ayarlanabiliyor. Aynı ayarlar makinenin önü ve arkasındaki tekerleklerden de yapılabiliyor. Makine üzerindeki bir çok düğmeye ise istediğiniz özelliği ayrıca atayabiliyorsunuz. Böylece ihtiyacınıza uygun şekillendirilmiş bir makineniz oluyor.
Tüm düğmeleri sağa kaydırılmış. Bu sayede sol eliniz gövdeyi kavrarken sağ elinizle ayarları değiştirebilirsiniz. Sol el ile bu esnada makineyi tutarken diyaframı da kolayca değiştirebilirsiniz.
Zaten telefonunuz için yanınızda taşıdığınız usb batarya ile hem telefonunuzu hem de fotoğraf makinenizin pilini doldurabilir sokakta yarı yolda kalmazsınız. (Örnek resim FufifilmX70 den alınmıştır)
Çekilen fotoğrafları kablosuz ağ aracılığı ile telefon ya da tabletinize yükleyeceğiniz Fujifilm uygulaması ile aktarıp fotoğraf çekilir çekilmez sosyal ortamlarda hızlıca paylaşmanıza da imkan veriyor.
Sessiz deklanşör ve müthiş perde hızı :
Deklanşör sesini kapatıp sessizce fotoğraf çekebilirsiniz. Böylece konser ya da sessiz mekanlarda kimseyi rahatsız etmeden makinenizi kullanmanız mümkün.
Elektronik perde hızı özelliği ile ise perde hızınız 1/32000’e kadar çıkıp hareketi dondurabilirsiniz. DSLR makinelerde perde hızı 1/8000 lerde iken bu hız gerçekten müthiş.
Ayrıca yaprak diyafram kullandığından 1/2000 lere kadar flaş kullanabilirsiniz. DSLR makinelerde 1/200 ya da 1/250 e kadar bunu kullanabilirsiniz.
Benzersiz bakaç :
Hem optik hem de elektronik olarak kullanılabilecek bir bakaca sahip. Optik bakaç ile çerçeve dışını görüp kompozisyonu kolaylaştırabileceğiniz gibi elektronik bakaç sayesinde de deklanşöre basmadan önce fotoğrafın nasıl gözükeceğini de ayar yaparken görebiliyorsunuz. Bu özellikler de sokak fotoğrafçıları için benzersiz bir deneyim sağlayacaktır.İki bakaç arasındaki geçişleri ise öndeki düğmeden rahatlıkla yapılabiliyor.
Film Benzetimleri :
Geçmişte Fujifilm ürettiği Astia, Velvia, vb filmlerin sayısal benzetimlerini çektiğiniz fotoğraflara uygulamanız mümkün. Sokak fotoğrafçılarının tercih ettiği siyah beyaz karelerde tercih edilen Acros filminin sayısal benzetimi de size ayrı bir keyif verecektir.
DLSR makineniz varsa 1600 dolara 35 mm f/1,4 lens almak yerine 1299 dolar ya da 4899 liraya Fujifilm X100F alabilirsiniz. Bu sayede hem yedek veya ikinci makineniz olur hem de her zaman yanınızda taşıyabileceğiniz hafif küçük kaliteli görüntü üreten bir makineye sahip olabilirsiniz. Telefon için kullandığınız USB şarj bataryanız ile birlikte kullandığınızda ise gezi ve sokakta saatlerce fotoğraf çekebilirsiniz.
Ürünü 3 yıl garantili olarak almak için Fujifilm Türkiye’yi ziyaret edebilirsiniz.
Gümüş modeli
https://fujifilmshop.com/katalog/urun/x100f_gumus
Siyah modeli
https://fujifilmshop.com/katalog/urun/x100f_siyah
Değişebilir lens özelliği yok, ama üzerinde ki lens bir çok yerde kişiyi mahrum bırakmayacaktır. Zaten sokak fotoğrafçılığı denmiş ve anlatılmış. Gövdwe olarak gerçekten harika ,klasik bir tasarım ama bir o kadar da mükemmel.
Güzel işler çıkarıyor X100F, FujiFilm iyi bir konumlandırma yaptı X100 serisi ile. Canım çekmiyor desem yalan olur 🙂