Kıbrıs Lefkoşa Girne Fotoğrafları

0
217

Kıbrıs’a 2004 yılında gitmiştim en son. O zaman profesyonel makine ile çekmemiştim fotoğrafları. Malum dijital dönem başlamıştı ve analog makineler rafa kalmıştı. En azından benim için. Nikon 2100 ile çektiğim fotoğrafları güncel yazılımla düzenleyerek sizlerin beğenisine sunuyorum.

İlk gittiğim gün Gazi Mağusa’da kaldım. Küçük bir şehir ama tarih dolu. Fotoğrafların bir bölümü ordan. Sonrasında Girne ve Lefkoşa’ya geçtim. Girne ve Lefkoşa arasında Kombus denilen dolmuşlarla seyahat ettim. Taksi oldukça pahalı. O yıllarda öyleydi 🙂 Belki ucuzlamıştır.

Girne, bir Ege şehri gibi. Liman içindeki restoranlar insanı çağırıyor.
Genel görünüm olarak beni en çok etkileyen gazete sayısı. Nüfusuna oranlar bu kadar fazla gazete olması beni şaşırtmıştı.

Marketlere kolaylıkla bulabileceğiniz Türkiye’de pahalı olan, Hellim Peyniri’ni almadan gelmeyin, ızgarası süper olur. Demedi demeyin.

Şu sıralar kumar için gidilen Kıbrıs’ın o yönünü hiç görmedim ancak kumar için gidilen bir ülkenin gezilmesi gerektiğini de hatırlatırım. Herkes gidiyor ama hiç gezen yok. Oysa gerçekten gezmeye değer. Ben de bunun için paylaşıyorum fotoğraflarımı ki bir hatırlatma olur umarım.

Bir de Maraş Şehri var, o kadar ilginç bir yer ki adım adım gezmek lazım. Benim arkadaşım orda asker olduğu için girme şansım olmuştu. Keşke şehir açık olsa diyor insan görünce. Bir videoda şöyle görüntüler var Maraş Şehri hakkında bu da ilginç:

Gazi Mağusa Hakkında Vikipedi Diyor ki:

1372’de Cenevizliler şehri ele geçirmiş, şehir yapılan anlaşma gereği 1469’a kadar Ceneviz yönetiminde kalmış ve daha sonra Lüzinyanlara geri verilmiştir. Ceneviz döneminde bir askeri bölge olarak kullanılan şehir ticaret merkezi olma özelliğini yitirmiştir.

Mağusa’nın esas gelişimi Lüzinyanlar devrine rastlar. Yakındoğu’dan şehre yerleşenler, kültür ve değerleriyle kent sakinlerine yeni bir güç ve dinamizm kattılar.

2011 nüfus sayımına göre kent, 69.741 kişilik nüfusa sahiptir. Gazimağusa’nın altın kumsalları dünyanın en iyi bilinen plajları arasındadır.

Vikipedi üzerinden incelemek için şu linke bakabilirsiniz:
http://tr.wikipedia.org/wiki/Gazimağusa

Lefkoşa Hakkında Vikipedi Diyor ki:

Kıbrıs Cumhuriyeti ile tanınmayan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin başkenti. Kıbrıs’ın en kalabalık kenti ve en önemli kültür, sanayi, ticaret ve ulaşım merkezidir.

Şehir dünyadaki bölünmüş tek başkenttir. Şehir, Yeşil Hat diye adlandırılan sınırla ikiye bölünmüştür. Kuzeyinde Türkler, güneyinde Rumlar, ara bölgede ise Birleşmiş Milletler Barış Gücü bulunmaktadır. 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası ile Lefkoşa Türk Belediyesi’ne yasal statü tanınmıştır

1191 yılında I. Richard’ın eline geçti. Tapınak Şövalyeleri’nin adayı satın alıp hakimiyet kurdukları dönemde adanın başkentiydi.

Lefkoşa tarihi boyunca pek çok deprem tarafından hasara uğramıştır. 1222 Kıbrıs depremi şehirde şiddetli biçimde hissedildi ve büyük zarara yol açtı.

Osmanlı döneminde Türklerin Kıbrıs’a yerleştirilmesi kapsamında tüm adaya olduğu gibi Lefkoşa’ya da Türk nüfusun yerleştirilmesine 1572’de başlandı.[44] Şehrin içindeki meslek erbabı olmayan Rumlar şehrin dışındaki mahallelere yerleştirilip yerlerine Türkler konulmuştur. Bu dönemde yapılan bir sayıma göre şehrin 31 tane mahallesi vardı. Bunlardan ikisinde (“Ermiyan” ve “Karaman”), Ermeni nüfus çoğunluktaydı.

16 Ağustos 1960’ta Kıbrıs Cumhuriyeti kuruldu. Temsilciler Meclisi’ne o geceyarısı Kıbrıs Cumhuriyeti bayrağı çekildi ve adadaki Britanya hakimiyeti sona erdi.1974 yılında gerçekleştirilen Kıbrıs Harekâtı ile şehirdeki sınırlar kesinleşti.

Vikipedi üzerinden incelemek için şu linke bakabilirsiniz:
http://tr.wikipedia.org/wiki/Lefkoşa

Girne Hakkında Vikipedi Diyor ki:

Girne kent ve çevresi, adanın en gözde tatil beldesidir. Kentin nüfusu son yıllarda giderek artmıştır. 30 Nisan 2006 yılındaki nüfus ve konut sayımına göre şehrin nüfusu 62.158’dir. Kent, 1996’daki nüfus sayıma oranla %58 büyümüştür.

Kentin en ilginç tarihi eserlerinden bir tanesi Girne Kalesi’dir. Liman boyunca Türk mutfağına ve Kıbrıs’a özgü yemeklerin yanında diğer yemekleri de sunan lokantalar, barlar ve açık hava kafeteryaları vardır.

Şehir boyunca Avrupanın en büyük casinolarına Girnede rastlamak mümkün.Girne kentine ait liman adanın en gözde limanıdır, Liman boyunca bar ve restaurantlara rastlamak mümkündür; aynı zamanda Girne kalesi görülmeye değer başka bir tarihi güzellik. Adaya havayolu dışında Girneye düzenlenen tarifeli deniz yolu seferleri ile de gidebilirsiniz.Girne-Anamur 2 saat, Girne-Alanya ise 3.5 saat sürmektedir. Girne ile Türkiye arası yaklaşık 70 km olmakla beraber kış aylarında ve sisin az olduğu dönemlerde Girne’den Toros Dağları, Toroslardan Girne’yi görmek mümkündür.

Vikipedi üzerinden incelemek için şu linke bakabilirsiniz:
http://tr.wikipedia.org/wiki/Girne

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments