Tarihi Belgelerin Makro Fotoğrafının Çekilmesi

0
73

Tarihi belgelerin makro fotoğrafının çekilmesi konusunda bu defa sizlerle bir tecrübeyi paylaşmak istiyorum. Bu konuda tecrübesi olmayanlar için faydası olabilecek detayları sizlere aktarmak faydalı olacaktır.

Fotoğrafı çekilecek evrağın büyüklüğüne bağlı olarak mesafeyi ayarlayabilirsiniz. Benim çekimini yaptığım evrak 10cmx25cm ebatlarındaydı.

Tarihi-Belgelerin-Makro-Fotografinin-Cekilmesi-02
Tarihi-Belgelerin-Makro-Fotografinin-Cekilmesi-02

Evrak boyutuna göre makro özellikli bir lense ihtiyacınız olabilir, ben 16-35mm f2.8 Nikkor lens kullandım. Yaklaşık obje ile lens mesafesi 35cm idi.

Çekim Ayarları

Tarihi belgelerin makro fotoğrafının çekilmesi sırasında en önemlisi objenin net olması. Bu sebeple f4,5 üstündeki ayarlar kabul edilebilir. Obje ile lens düzlemsel olarak birbirine paralel olması gerekli. Bu düzlem paralelliği zaten alan derinliği riskimizi ortadan kaldırıyor. Ben çekimde f9, iso250, beyaz ayarı olarak başta ortam ışığını kullandım ve buna göre beyaz ayarını sarı ışığa göre aldım. Sonrasında obje üzerindeki gölgeler sebebi ile tepe flaşı kullanınca beyaz ayarını flaşa göre ayarladım. Fotoğraf modu RAW/NEF tercih ettim. Tarihi belgelerin makro fotoğrafının çekilmesi sonrasında düzenleme sırasında veri kaybı oluşmaması için.

Tarihi-Belgelerin-Makro-Fotografinin-Cekilmesi-01
Makine Ayarları f9

Işık Kullanımı

ışığını kullanarak tripod üzerinde çekimle 45-50sn enstantene hızı f8 iso250 yeterli gelmekteydi ancak ışığın tepeden olması sebebi ile obje üzerinde yakın planda gölgelerin önüne geçemedim. Tarihi belgelerin makro fotoğrafının çekilmesi sırasında yansıtıcı kullanmayı tercih etmedim, obje üzerinde farklı ışık desenleri oluşmaması için. Bu sebeple Nikon tepe flaşı ile çekimi yaptım. Flaşı ortama yansıtarak, endirek ışık kullandım. TTL modunda oldukça başarılı ışık oluştu.

Tarihi-Belgelerin-Makro-Fotografinin-Cekilmesi-04
Tepe flaşının ayarı TTL

 Tepe Flaşı Kullanımı

Tepe flaşının yönünü tavana doğru çevirmelisiniz. Ben soft box’ını çıkarmayı tercih ediyorum. Çünkü ışıkta sertlik oluşturuyor. Çıplak flaş ışığı mekanda softbox olmaksızın daha güzel dağılıyor.

Tarihi-Belgelerin-Makro-Fotografinin-Cekilmesi-03
Makinenin arka ekranını kullarak ayarları yukarıdan da görebilirsiniz.

Çektiğiniz fotoğrafın histogramına bakarak ışık dengesi hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. TTL flaş modunda çekilen fotoğraf enstantenesi 1/60 f9 iso250 exposure+1 olarak kaliteli fotoğraf elde edebilirsiniz.

Tarihi-Belgelerin-Makro-Fotografinin-Cekilmesi-06
Ekranınıza bakarak fotoğrafı yenilemeniz gerekip gerekmediğini anlayabilirsiniz.

Aşağıdaki fotoğrafta daha yakın plandan görebilirsiniz.

Tarihi-Belgelerin-Makro-Fotografinin-Cekilmesi-02
RAW çekmeyi unutmayın, işinizi kolaylaştıracaktır.

Çekim sırasında makine ile obje arasındaki mesafe ve tripod düzeni şu şekildeydi.

Tarihi-Belgelerin-Makro-Fotografinin-Cekilmesi-09

 

Ham Fotoğrafın İşlenmesi

Fotoğrafı NEF formatında çektiğim için, camera raw ile açtım. Açtığım fotoğrafta beyaz ayarı, kontrast ayarı ve lens distorsiyon düzeltmesi yaptım. Bunun dışında başka bir ayar yapmadan photoshop ile açtım. Tarihi belgelerin makro fotoğrafının çekilmesi sonrasında photoshopta belli düzenlemeler yapmanız gerekebilir. Benim çekiminden sonra PS’de beyaz alanların düzenlemesi, köşede kalan döşeme, fotoğraftaki birkaç siyah nokta düzenlemesi dışında fotoğraftaki açısal birkaç hatayı düzelterek en üst çözünürlükte jpg olarak kaydettim.

Nef-Dosyasinin-Photoshopta-Acilmasi

 

Sonuç Fotoğraf

Sonuç fotoğrafımızın etrafı, beyaz ayarına uygun olarak düzenlenirken, evrağın özellikleri de en doğru şekilde korundu. İşte sonuç. Sizde önemli evrakları, resimler, hatta fotoğrafları bu şekilde kayıt altına alabilirsiniz.

Tarihi-Belgelerin-Makro-Fotografinin-Cekilmesi-sonuc
Ve işte çektiğimiz fotoğrafın son hali

 

Aşağıda FlickR PhardonMedia hesabındaki bu fotoğrafların büyük ebatlarını görebilirsiniz:
[AFG_gallery id=’23’]

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments